Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Răvăşitul Oilor, Bran

septembrie 23, 2022 @ 12:00 am - septembrie 25, 2022 @ 12:00 am

Răvășitul Oilor

&

 Festivalul Brânzei și Pastramei Bran

 

Evenimentul se desfășoară pe Platoul Inima Reginei

Va asteptam cu mic cu mare

La o mare sarbatoare

Sa cantam, sa chiuim

La Bran sa ne inveselim!

Primăria şi Consiliul Local Bran împreună cu Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran si cu sprijinul Castelului Bran şi al A.N.T.R.E.C Braşov, vă invită la cea de-a XVI- a ediţie a Festivalului Brânzei şi Pastramei 2022–eveniment organizat in cadrul sărbatorii tradiţionale ,,Răvăşitul Oilor”, ajuns la a 51-a ediţie, la poalele Castelului Bran, pe platoul ,,Inima Reginei”.

,,Răvăşitul Oilor ,, a devenit şi este o mare sărbătoare a brănenilor prin care se aduce recunoaştere uneia dintre cele mai importante activităţi a localnicilor şi în special respectul şi preţuirea muncii acestora pentru strămoşeasca tradiţie de creşterea a animalelor.

Prin această organizare festivă şi simbolică se  marchează sfarşitul fiecărui an  pastoral, în perioada în care turmele de oi, coboară din munţi şi sunt împărţite proprietarilor, împreună cu produsele obţinute de-a lungul verii si care au fost tocmite cu administratorii de stâni.

Este prilejul cu care ciobanii işi reîntâlnesc familia şi sătenii si un moment în care  cu mândrie se întrec in calitatea produselor obţinute  si în frumuseţea animalelor.  Pentru aceasta se va juca se va cânta şi mai ales se va mânca pe săturate, preparate specifice obţinute din gospodăriile zonei Bran,  pastramă de oaie, bulz, brânzeturi de tot felul, stropite cu must din belşug.

– Expoziție cu desgustare de brănzeturi și pastramă;

– Expozitie de animale: ovine, cabaline, bovine, urmand a fi premiate cele mai frumoase exemplare.

Şi anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei, festivalul va debuta cu o expoziţie gastronomică, ce se va desfăşura pe întreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză şi pastramă care pot fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producătorii din zona Bran.

Va fi deschisa o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, bovine, cabaline, urmând ca la final, să se premieze cele mai frumoase exemplare. De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral, și nici interpreţi şi ansambluri de renume din folclorul românesc.

 

Programul festivalului

 

Detalii

Începe:
septembrie 23, 2022 @ 12:00 am
Se termină:
septembrie 25, 2022 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top