Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Poveștile costumului popular românesc, Breaza

iunie 24, 2022 @ 12:00 am

Poveștile costumului popular românesc, Breaza

 

Pe 24 Iunie 2021 – dată ce marchează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea de Sânziene și ZIUA Universală a IEI – sărbătorim portul național și tradițiile strămoșești.

Vă invităm să umblati în lada de zestre, să vă îmbrăcați în costumele populare autentice și să veniti la Centrul de Informare şi Promovare Turistica Breaza.  Vom căuta împreună să aflăm poveștile fiecărui costum în parte și să găsim adevărurile dintr-o lume care astăzi e destul de departe de sufletul nostru modern.

Purtați în această zi de sărbătoare ii cusute cu fir roşu reprezentând simboluri solare precum vestita „roată” de Breaza, care simbolizează atât căldura soarelui dătătoare de viață şi generatoare de belșug, cât şi ciclul vieții.

Purtați cununi și cingători făcute din flori cu miros de Rai: Sânzienele care vă apără de dureri și vă fac drăgăstoase. Florile de sânziene de la cingătoare sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri și pentru prepararea de produse cosmetice. Cununile se pun pe casă, fiecare membru al familiei având cununa lui.
Ne vom putea bucura de o expoziție de goblenuri cusute cu drag de bunici şi de tinerele fete care iubesc acestă artă. Vă așteptăm în costume populare vechi cu taine și povești !

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradiţională românească – drept brand de ţară şi a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. ‘;;La Blouse Roumaine’;; a generat o serie de iniţiative de repoziţionare identitară a iei, precum şi a culturii tradiţionale în general.
Aceasta este oferta noastra in intampinarea evenimentului.

Organizator Centrul de informare si promovare turistica Breaza

Detalii

Dată:
iunie 24, 2022
Oră:
12:00 am
Eveniment Category:
Top