Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Noaptea Europeană a Muzeelor 2018, Sibiu

mai 19, 2018 @ 12:00 am

Noaptea Europeană a Muzeelor 2018

 

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus

Parteneri: Muzeul Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal�?

18.00 – 01.00
Piaţa Mică nr. 21, Sibiu (Casa Artelor)

 

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder�?

Muzeul – Prima alegere

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder�? cooptează în acest proiect tineri care sub îndrumarea specialiștilor muzeului vor modela spațiul expozițional conform cu pasiunile și viziunea lor asupra vieții și societății având ca material de lucru obiecte din colecțiile muzeului. Adolescenții vor decide în ce fel vor valorifica patrimoniul muzeului astfel încât să suscite atât interesul celor de vârsta lor cât și pe al celor care își doresc să cunoască o nouă generație mult mai aplecată către valorile tradiționale. Proiectul de față se va concretiza prin organizarea de către tineri a unei expoziții compuse din 10 obiecte alese de ei. Aceștia vor fi îndemnați la creativitate în limitele impuse de normele de conservare în vigoare atât în ceea ce privește modul de expunere al obiectelor cât și tipul și modul de etalare a materialelor complementare. Tot ei vor căuta, selecta și adapta informația etalată precum și pe cea pentru textul de ghidaj.

  În acest context, implicarea activă a adolescenților în operațiunile muzeului poate crește semnificativ șansele ca aceștia să se repoziționeze față de oferta culturală, educativă și de divertisment a acestei instituții și să o perceapă ca fiind prima opțiune în petrecerea timpului liber. În egală măsură, odată ce iau contact cu existența muzeului în profunzimea existenței sale, adolescenții pot opta pentru o carieră în acest domeniu.

 În scopul imprimării unui caracter dinamic și modern acestui proiect, în noaptea desfășurării evenimentului (21.05 – 22.02), elevi ai Liceului de Artă vor fi invitați să susțină mici concerte și de asemenea să își exprime creativitatea și imaginația prin realizarea de desene tip graffiti în legătură cu tematica expoziției pe pereții încăperii în care se va desfășura proiectul.

12.00 – 01.00

Piața Mică nr.11, Sibiu

 

Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu

Caravana Noaptea Muzeelor 2018

      Sâmbătă, 19 mai 2018, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează Noaptea Muzeelor. Acest program include și Caravana Noaptea Muzeelor care se va desfășura pe următorul traseu: Sibiu – Daia – Roșia – Noul Român – Cârțișoara – Cârța și retur. Înscrierile se fac până în data de 15 mai 2018 la adresa de e-mail: noapteamuzeelor@muzeulastra.com, în limita locurilor disponibile.

Circuit Caravana Noaptea Muzeelor 2018

 

Daia. Cimitirul eroilor.

Bătălia Sibiului a fost una dintre primele mari confruntări ale Armatei Române de la intrarea României în Războiul de Întregire Națională din anii1916-1918. În atacul de noapte de la Roşia, Daia şi Noul Săsesc, în zorii zilei de 9 septembire 1916, ostaşii Regimentului 48 Infanterie din Buzău au plecat la luptă. Din cei 68 de ofiţeri şi 3600 de trupeţi la apelul de seară mai răspundeau  doar 15 ofiţeri şi 800 de soldaţi.

 

Roșia.

Bazilica romanică datează din primul sfert al secolului al 13-lea, dovadă fiind dispoziția planimetrică: corp bazilical împărţit în trei nave, cor pătrat şi absidă semicirculară. Turnul a aparţinut probabil unei familii de greavi stabilită la Roşia în secolul al 14-lea, servind iniţial drept donjon. Membrii ai acestei familii au ocupat adesea înalte demnităţi, precum greavul Petrus, fiul lui Lurentius, care în 1456 a fost comitele Sibiului, totodată jude regesc al scaunelor din Nocrich şi Miercurea, iar în 1465, primar al Sibiului.

 

Noul Român este un sat reprezentativ pentru Ţara Oltului, un sat românesc în înţelesul cel mai adevărat al cuvântului, o aşezare care poartă în numele său cuvântul cu care ne numim ţara şi neamul. Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa�? expune o impresionantă colecţie de artă populară. Toate obiectele şi piesele din interiorul şi exteriorul clădirii, parte moştenite, altele obţinute şi colecţionate, prin strădania, abnegaţia, perseverenţa, dragostea de frumos şi de tradiţional şi talentul soţiei Maria Telea, cât şi de Dr. Telea personal, constituie un autentic muzeu memorial al zonei etnografice a Ţării Oltului, al Transilvaniei, al Satului românesc.

 

Cârțișoara este o comună pitorească situată la sud-estul județului Sibiu. În actul de danie a lui Radu cel Frumos din 17 mai 1473, domn al Țării Românești, donează unor slujbasi de-ai lui o serie de sate din Țara Făgărașului, printre care e amintită și Cârțișoara. În anul 1968, în memoria vestitului Badea Cârţan, cioban din Cârţişoara, a fost inaugurat în centrul comunei un muzeu. Astăzi, colecţia acestuia cuprinde icoane pe sticlă, cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre.

 

Cârța. La începutul secolului al 13-lea, la Cârța, pe malul stâng al Oltului, își fac apariția celebrii călugări cistercieni. Aceștia ajung aici la aproximativ 100 de ani de la întemeierea ordinului, în Franța. Arhitectul şi atelierul de pietrari, activi la Cârţa după invazia mongolă din anul 1241, au avut o contribuţie majoră în diseminarea spiritului şi a formelor artei gotice în Transilvania secolului al 13-lea.

Casa Hermes, Piața Mică nr. 11, Sibiu

 

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu
Noaptea Muzeelor 2018
16.00 – 01.00
Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20

 

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România
Noaptea muzeelor 2018

EXPOZITIA PERMANENTA A MUZEULUI

Muzeul deschis în 2007 prezintă în circuitul de vizitare peste 800 de ani de istorie a saşilor transilvăneni şi a bisericii lor. Prin exponate de excepţie, expoziţia permanentă documentează istoria colonizării, cetăţile bisericeşti, viaţa cultică şi comunitară, învăţământul confesional – toate acestea cu referire la contextul istoric, textele structurate tematic, prezentând o imagine de ansamblu. Piesele de mobilier bisericesc şi o veritabilă colecţie de vase de cult fac din acest muzeu un lăcaş al memoriei Bisericii Evanghelice C.A.

*ghidaj gratuit în limba româna, de la ora 20.00

 

EXPOZITIA TEMPORARĂ

REFORMATIO TRANSILVANIAE 500

Spaţii şi simboluri ale sacrului sub incidenţa Reformei în Transilvania

Noua expoziţie dedicată Reformei, de la care în 2017 se împlinesc 500 de ani, se va putea vizita între 28.03. şi 10.11.2017 la sala de expoziţii a Casei Teutsch. Expoziţia prezintă schimbările survenite la nivel de mobilier liturgic şi metaforă spaţială, în urma reformării dogmei şi practicii Sfîntei Împărtăşanii în actuala Biserică Evanghelică C.A. Prin reproducerile de documente, însoţite de regeste bilingve, se va putea reconstitui zbuciumul politic al secolului al XVI-lea, precum şi efortul de apărare a doctrinei. Obiecte expoziţionale sugestive vor ilustra preţioasele conţinuturi sacrale.

 *ghidaj gratuit în limba româna, de la ora 19:30

Partener: Muzeul Transilvănean din Gundelsheim; Proiect “Spaţii ale memoriei,�? în cadrul Programului ERASMUS+ al Uniunii Europene

10.00 – 21.30 
Sibiu, str. Mitropoliei 30

Detalii

Dată:
mai 19, 2018
Oră:
12:00 am
Eveniment Category:
Top