Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Nedeia Munților, Fundata, Brașov

septembrie 3, 2022 @ 12:00 am - septembrie 4, 2022 @ 12:00 am

Festival Nedeia Munților Fundata, Brașov 

Târg de două „țări” – Transilvania și Țara Românească se întâlnesc la Fundata, conform tradiției.

 

Festival Nedeia Munților, Ediția 52-a

La acest sfârşit de săptămână 3 – 4 septembrie 2022, Primăria Comunei Fundata, Consiliul Local Fundata, Consiliul Judeţean Brasov, organizează sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor” care se va desfasura pe vechiul amplasament “PLATOUL GIUVALA” in vecinatatea Primariei comunei Fundata, langa DN 73. (în spatele primăriei)

 Invitată de onoare a celei de-a 52-a ediţii este NETA SOARE, apreciată interpretă a cântecului popular oltenesc si de petrecere, alături de artiştii Asociaţiei de la Români pentru Români şi multi alţi artisti din toate colțurile țării, ansambluri folclorice din Ţinutul Bran – Moiecu – Fundata.

Sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor” este ,,urmaşa” sărbătorii pastorale Sântilia, ţinută pe Muntele Sântilie, situat pe hotarul Branului cu Muscelul şi Dâmboviţa. În documentele vechi apare ca ,,târg de două ţări”, Transilvania şi Muntenia. Nedeia a fost reluată la Fundata în anul 1969.

Sărbătoarea de anul acesta îşi propune să reînvie tradiţiile locale, să prezinte Fundata turiştilor cu varietatea şi autenticitatea tradiţiilor sale. Din farmecul acestei sarbatori, un lipsesc nici vestitele preparate culinare ale oierilor de la stânile din strungile Carpaţilor, mesterii populari şi un program folcloric extraordinar cu participarea invitatilor de onoare, duminica începand cu ora 11.30.

Târg de două „țări” – Transilvania și Țara Româneasca se întâlnesc la Fundata conform traditiei.

Sărbătoare pastorală tradiţională, denumită în trecut „târg de două ţări”, ţinută la Fundata, pe hotarul dintre Transilvania şi Ţara Românească, organizată în ziua sărbătorii Sf. Ilie.  Nedeia a fost reluată la Fundata în anul 1969.

Conceptul principal al festivalului este reconstituirea unui târg tradiţional românesc din Pasul Rucăr-Bran şi prezentarea tradiţiilor populare din comuna Fundata.

Primăria Comunei Fundata, Consiliul Local Fundata, Consiliul Judeţean Brasov, organizează sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor” care se va desfasura pe vechiul amplasament „Platoul Giuvala” în vecinătatea Primăriei comunei Fundata, lîngă DN 73. 

Detalii

Începe:
septembrie 3, 2022 @ 12:00 am
Se termină:
septembrie 4, 2022 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top