LEFTOVERS, București
Asociația pentru Responsabilitate Socială „PLAN B” organizează, în parteneriat cu Federatia Industriei Hoteliere din Romania si Accor Hotels Romania, „LEFTOVERS„, prima conferință pe tema risipei alimentare după adoptarea de către Parlament a legii privind combaterea acestui fenomen. Evenimentul va avea loc marti, 22 Noiembrie 2016, la Hotel Novotel (Calea Victoriei 37B, București) între orele 9:30-13:00.
„LEFTOVERS” aduce în prim plan problema risipei alimentare, care a înregistrat o creștere alarmantă în România în ultimii 20 de ani: 6 mii de tone de alimente aruncate zilnic, 2,5 milioane de tone risipite anual, locul 9 ocupat la nivel european. De o săptămână, România a devenit a treia țară din Uniunea Europeană cu o legislație specifică de diminuare a acestui fenomen. Aruncarea alimentelor a devenit interzisă, comercianții fiind nevoiți să urmărească o ierarhie a măsurilor de prevenire a risipei.
P R O G R A M L E F T O V E R S
22 Noiembrie 2016, Hotel Novotel
Calea Victoriei 37B, București între orele 09:30-13:00
9:00 I DOORS OPEN & WELCOME COFFEE
9:30 I OPENING WITH Doru Oprișan, jurnalist DIGI FM – moderator
Andreea GHEORGHIU, Deputy General Manager Novotel Bucharest
9:45 I Anca PAVEL NEDEA, Președinte Autoritatea Națională pentru Turism – De ce are nevoie România de turism sustenabil?
10:00 I Elena DINU, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Care ar putea fi normele metodologice de aplicare a legii privind diminuarea risipei alimentare? Ce pași va urma România pentru aplicarea strategiei de combatere a risipei alimentare?
10:15 I Florin ALEXE, Deputat, inițiator al legii privind diminuarea risipei alimentare – România este a treia țară din Uniunea Europeană care are o legislație specifică pentru combaterea risipei de hrană. Care va fi impactul acestei legi asupra operatorilor economici din lanțul agroalimentar?
10:30 I Florin CĂPĂȚÂNĂ, Corporate Affairs and CSR Director Board Member Carrefour România, Vicepreședinte AMRCR – Cum se vor raporta marile lanțuri comerciale la reglementările legii recent adoptate de Parlamentul României pe tema risipei alimentare?
10:45 I Christian de BARRIN, Chief Executive Officer HOTREC – Care este poziția HOTREC față de reducerea fenomenului food waste?
11:00 I VITAMIN BREAK FOR CREATIVE IDEAS
11:20 I 1 TO 1 INTERVIEW – Doru Oprișan, moderator: Gilles CLAVIE, President & CEO Orbis Hotel Group
11:40 I DEBATE – Part ONE – În România, până în urmă cu o lună, era mai ieftin să arunci mâncarea decât să o donezi. În ce măsură rezolvă problema risipei alimentare nou adoptata lege în Parlamentul României? Cum văd reglementările impuse de aceasta reprezentanții hotelierilor și ai hipermarchet-urilor, dar și ai autorităților publice?
Călin ILE, Președinte Federația Industriei Hoteliere din România
Daniel MISCHIE, COO City Grill
Florin CĂPĂȚÂNĂ, Corporate Affairs and CSR Director Board Member Carrefour România, Vicepreședinte AMRCR
Robert CHIOVEANU, Șef-serviciu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Clotilde ARMAND, Consilier local Primăria Sectorului 1 București
12:15 I DEBATE – Part TWO – România aruncă în fiecare zi la gunoi 6.000 de tone de alimente. Cum se poate diminua această cifră? De asemenea, cum combatem risipirea apei? De la eficientizarea lanțului de aprovizionare de alimente la necesitatea responsabilizării populației
Marcel Bogdan PANDELICĂ, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului
Mihai SAVIN, Director General Adjunct Apa Nova București
Jacque HENRIO, Chef și MOF Charcutier-traiteur
Raluca OURIAGHLI, Director Executiv ”Ateliere fără frontiere”
Oliver BAUER, Oenolog Crama Bauer și Crama Prince Știrbey
12:55 I CLOSING WITH Doru Oprișan, moderator
13:00 I LUNCH MADE FROM SCRATCH