Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Hramul bisericilor de lemn din Ieud, Maramureş

septembrie 8, 2022 @ 12:00 am

Nasterea Maicii Domnului – Hramul bisericilor de lemn din Ieud

 

De Nasterea Maicii Domnului, e sarbatoare mare la Ieud, caci atat Biserica din Deal, cat si cea din Ses isi sarbatoresc hramul.

Biserica din Deal (monument UNESCO) este construita din lemn de brad. Istoricii nu au cazut de acord cu privire la data ridicării acestei biserici. Conform unor păreri, construcția datează cel mai probabil din secolul XVII.

Alte documente o prezintă ca fiind cea mai veche biserică de lemn din Maramures, datand-o 1364.

Picturile interioare au fost realizate în 1782 de către Alexandru Ponehalschi, unul din cei mai activi zugravi de biserici din Maramureș la acele vremuri. In podul acestei biserici s-a descoperit Codicele de la Ieud, un document datând din anul 1391, considerat ca fiind cel mai vechi text in limba română, scris cu litere chirilice.

Cealaltă biserică de lemn, din Ieud Șes a fost inălțată în 1718, după ultima invazie tătară. Este una din cele mai mari construcții de lemn din România, fiind denumită și „catedrala de lemn”, datorită monumentalitații si proporțiilor desăvârșite. În interior se păstrează o foarte bogată colecție de icoane pe sticlă din Nicula și din alte centre de pictură din Transilvania.

De Nasterea Maicii Domnului e hram si la biserica de lemn din Harnicesti (monument istoric) de pe Valea Marei, precum si cea din Calinesti-Josani, ridicata in 1663.

Detalii

Dată:
septembrie 8
Oră:
12:00 am
Eveniment Category:
Top