Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Țuicii, Coșești

septembrie 11, 2022 @ 12:00 am

Festivalul Țuicii, Coșești, jud. Argeș

Acest eveniment este la cea de-a XII-a ediţie şi are loc pe Valea Păcurarului, din Coşeşti. Locaţia este situată la 30 km de Piteşti, pe traseul Piscani – Domneşti, comuna Coşeşti fiind situată pe valea Râului Doamnei. Aici, veţi putea admira cele mai frumoase obiecte din lemn şi ceramică, realizate de meşteri populari din zonă. De asemenea, cei prezenţi vor urmări şi un spectacol folcloric susţinut de nume de referinţă ale cîntecului popular românesc, acompaniate de ansamblul Doina Argeşului din Piteşti.
Producătorii individuali îşi vor prezenta ţuica şi se vor întrece în concurs. Scopul festivalului este continuarea campaniei de recunoaştere a ţuicii drept băutură naţională, campanie ce a început în Coşeşti, odată cu primul festival de acest gen, pe 19 mai 2002. Primele cazane folosite au fost simple şi rudimentare, amplasate chiar în curtea gospodarului. Funcţionarea lor lentă prelungea fabricarea ţuicii până tîrziu, în primăvară. Înainte de 1900, erau aproximativ 30 de cazane simple, iar în vremea ocupaţiei germane, numărul lor a ajuns la jumătate.
Unii gospodari au început construcţia povernelor pe malul apei, pentru creşterea procesului de răcire. În 1846, existau, în Jupâneşti, 8 poverne, iar după 1900, ele au ajuns la 21. Din acest îndelung proces de fabricare a ţuicii, a luat fiinţă un festival pentru menţinerea datinilor şi tradiţiilor, cu multă voie bună,unde vin mii de oameni să guste din cea mai bună ţuică din ţară, 100% naturală.

Organizatori: Primăria Coşeşti, Asociaţia Naţională a Producătorilor Individuali de Ţuică din România.

Detalii

Dată:
septembrie 11, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top