Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Roman Zalau Porolissum, Zalău

iulie 15, 2017 @ 12:00 am - iulie 16, 2017 @ 12:00 am

Zalau, Salaj-Festivalul Roman Zalau Porolissum.

Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost inițiat de Primăria Municipiului Zalău și Consiliul Local Zalău în anul 2005. Motivația principală a apariției acestui festival a fost dorința de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ținută care să se evidențieze în peisajul cultural local, regional și național.

Organizarea primului festival de reenactment (reconstituire istorică) concentrat pe istorie antică a fost de asemenea o oportunitate de a promova municipiul Zalău, în condițiile unei vizibilități reduse a orașului la nivel național.

De la bun început inițiatorii au dorit să impună evenimentul la nivel european, motiv pentru care în fiecare an, începând chiar cu prima ediție, Festivalul a avut și participanți din alte țări. Numărul trupelor de reconstituire istorică din România participante la Festival a crescut și el în fiecare an, fapt cu atât mai îmbucurător cu cât au fost înființate și trupe locale.

Provocarea principală a organizatorilor este aceea de a crește gradul de interactivitate al Festivalului, în special prin participarea și implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni ai Zalăului la activitățile Festivalului. Un simplu veșmânt roman (sau dac) poate transforma orice spectator pasiv într-un actor și locuitor al antichității.

Festivalul Roman Zalău Porolissum este prin sine o invitație de a călători în timp, o invitație pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă.

Festivalul Roman Zalau Porolissum a trecut și printr-o refacere a imaginii sale; trebuie spus că numele inițial a fost Festivalul Zilele Romane, iar sigla Festivalului era imaginea simbol a sitului arheologic de la Porolissum, „Porta Prateoria”. În anul 2010 numele a fost modificat în Festivalul Roman Zalau Porolissum, iar sigla a fost și ea refăcută, ea reprezentând de această dată un profil de centurion roman. Tot în anul 2010 au fost inițiată acțiunea de înregistrarea a mărcii Festivalului la OSIM, acțiune finalizată în anul 2011 cu emiterea certificatului de înregistrare nr. 111826.

Unde are loc Festivalul Roman?
Festivalul Roman Zalău Porolissum se desfășoară în municipiului Zalău și la Castrul Roman de la Porolissum (sat. Moigrad).
În municipiul Zalău locul de desfășurare deja tradițional este grădina Colegiului Național „Silvania„, situată chiar în centrul Municipiului Zalău (Colegiul Național Silvania se găsește pe str. Unirii, nr. 1, lângă Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj).
În ceea ce privește Castrul Roman de la Porolissum, acesta este situat în satul Moigrad (comuna Mirșid), la 13 km nord-est de Zalău. În ziua în care se organizează aici Festivalul Roman, municipalitatea și compania de transport public în comun asigură transportul din Zalău la castru și retur.

11.00 – 12.00 – Instalarea taberelor (pe platoul din fața Parcului Central) 
12.00 – 12.30 – 
Deschiderea festivalului, în prezența Dea Victoria. Prezentarea trupelor de reenactment – Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis, Numerus Palmyrenorum, Lupii Daciei, Magna Sarmatia, Vox Dacorum, Nimfele Daciei
12.30 – 13.00 – Nimfele Daciei și Vox Dacorum, Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis – Descântec de dragoste. Ritual nuntă romană
13.00 – 13.30 – Asociația Amicii Muzeului – Demonstrații de luptă 
14.00 – 14.30 – Nimfele Daciei și Vox Dacorum – Plante Magice în Dacia. Rit de inițiere în arta vindecării
14.30 – 15.30 – Pauza de masă pentru trupe (în acest interval va fi asigurată prezența în tabără a câte unui reprezentant al fiecărei trupe)
15.30 – 16.00 – Nimfele Daciei și Vox Dacorum, Lupii Daciei – Moartea războinicului dac. Ritual funerar
16.00 – 19.00 – Program în tabără – tras cu arcul, aruncarea suliței, lupte demonstrative cu publicul (se vor folosi săbii de lemn), atelier de confecționat mărgele, atelier de confecționat fibule, podoabe dacice, atelier de dans, atelier de muzică; publicul va putea folosi instrumentele muzicale – tobe, tulnic, buhai etc – vor putea proba echipamente militare și civile 
19.15 – 19.45 – Bătălia finală între romani și războinicii daci și barbari
20.00 – 20.30 – Pregătirea pentru parada trupelor (pe platoul din fața Parcului Central)
20.30 – 21.00 – Parada trupelor de reconstituire istorică (traseu – Platoul din fața Parcului Central, cu deplasare pe Bulevardul Mihai Viteazu, înspre zona Zahana, cu întoarcere pe bulevard, spre Primăria Municipiului Zalău). Parada va fi condusă de Dea Victoria.

Detalii

Începe:
iulie 15, 2017 @ 12:00 am
Se termină:
iulie 16, 2017 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top