Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalul PLAI, Timişoara

septembrie 9, 2022 @ 12:00 am - septembrie 10, 2022 @ 12:00 am

Festivalul PLAI, Timişoara

Muzeul Satului Bănățean – Timișoara

 

Festivalul “Plai” nu este doar un festival de muzică, este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni, fiind presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii.

Un festival despre muzică, artă, culturalitate care celebreză diversitatea şi multiculturalitatea, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 50 de entităţi implicate în fiecare an.
Evenimentul fiind realizat în întregime pe bază de voluntariat.

În cadrul evenimentului se vor desfăşura mai multe activități, fiind amenajate ateliere meşteşugăreşti, locuri de joacă pentru copii şi adulţi, locul de relaxare în care puteţi încerca yoga, masaj, meditații şi locuri de prezentare pentru ONG-uri care desfăţoară activităţi cu impact social.

PLAI s-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un un festival cum nu au găsit în oraş. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale. Suntem voluntarii care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte. Suntem adulţii care au pus Muzeul Satului Bănăţean pe hartă, suntem umbrela a tot ceea ce înseamnă Ambasada, suntem forţa creativă din spatele JazzTM. Suntem Timişoara. ……iar Timişoara este un spirit progresiv în continuă dezvoltare.

Am început să creionăm prima ediţie a festivalului PLAI într-o zi de vară din 2006, după o vizită la Muzeul Satului Bănăţean. Acest loc este, în continuare, de mare importanţă pentru festival, eveniment care sa îi celebreze diversitatea şi multiculturalitatea, unul care să readucă în conştiinţa colectivă ceea ce ne-a fost lăsat ca moştenire, ceea ce ne face să fim români, bănăţeni, timişoreni.

PLAI a deschis astfel o nouă viziune pentru Muzeul Satului Bănăţean Timişoara care a devenit o resursă importantă pentru domeniul evenimentelor culturale altele decât cele din sfera de activitate standard a instituţiei.

PLAI nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă. Astfel s-a născut acest eveniment-fenomen care, pe lângă world music, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 30 de entităţi implicate în fiecare an.

Echipa a crescut organic dintr-un general “eu cu ce vă pot ajuta”. Am fost în asentimentul multor timişoreni care doreau altceva de la un festival. Aşa ne-am format echipa. Suntem, cu toţii, voluntari (PLAI va rămâne mereu 100% voluntariat), venind din medii cât mai diverse, cu interese diferite, dar cu dragoste pentru PLAI. Am ajuns să numărăm a 12-a ediţie datorită echipei de voluntari, dar şi datorită finanţatorilor, partenerilor culturali, a publicului PLAI. Festivalul este al lor, în egala măsură, şi va exista câtă vreme această muncă colectiva va continua.

Fiecare an este o aniversare şi fiecare ediţie este, în multe privinţe, cum a fost prima. Un an întreg visăm la fiecare PLAI şi suntem recunoscători pentru fiecare dintre activităţi, aşa diverse şi unice cum sunt, nu numai datorită echipei de voluntari, dar şi a finanţatorilor, sponsorilor, partenerilor culturali şi, foarte important pentru noi, a tuturor celor care vin să se bucure de el, cumpără bilet, finanţând astfel evenimentul.

Am marcat ediţia cu numărul 10 în 2015 şi lucrând la deschiderea unui centru cultural independent care să acţioneze ca un centru-resursă de susţinere a mediului creativ şi non-profit din oraş, dorind ca valorile PLAI să aducă relevanţa şi pe parcursul anului. Este vorba despre Ambasada (www.facebook.com/ambasadaPLAI/). Un alt festival produs de echipa PLAI, încă de la prima ediţie în 2013, este Festivalul JazzTM (www.facebook.com/JAZZtmOfficial/), devenit deja simbol al oraşului Timişoara.

PLAI a adus în Timişoara şi România artişti în premieră, dar mai mult, artişti care prin muzica lor sunt activişti şi promotori ai ţării, tradiţiilor lor şi spiritului civic. Ne dorim să aducem mai mult decât muzica pe o scenă, ne place să întâlnim culturi noi, să descoperim alte faţete ale societăţii şi să inspirăm participanţii la festival să fie curioşi, curajoşi şi să se implice activ în comunitate.

Vineri, 10.09

Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio [CM & CU]

Yemen Blues [IL]

Ovidiu Zimcea [RO]

Sweet Charity DJs

 

Sâmbătă, 11.09

Aynur [TR]

TootArd [SY]

 

 

Duminică, 12.09

Tre3mentions [RO]

OUM [MA]

DakhaBrakha [UA]

 

10 – 12 Septembrie 2021, Muzeul Satului Bănățean – Timișoara

Preț bilete:

Early Bird 29.07 – 21.08: 98 lei/ abonament

Presale 22.08 – 05.09: 108 lei/ abonament, 68 lei/ bilet/ zi

General sales 06.09 – 12.09: 118 lei/ abonament, 78 lei / bilet/zi

Details

Start:
septembrie 9, 2022 @ 12:00 am
End:
septembrie 10, 2022 @ 12:00 am
Event Category:
Top