Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Oierilor 2018, Tohanu Nou

septembrie 29, 2018 @ 12:00 am - septembrie 30, 2018 @ 12:00 am

Festivalul Oierilor 2018, Tohanu Nou

 

Ediția a-IX a

29 septembrie 2018 – 30 septembrie 2018,

Tohanul Nou – Zona Tabăra

 

Federația Oierilor De Munte din România, Asociatia Crescatorilor De Ovine și Ecvine Brasov, cu sprijinul Primariei orasului Zarnesti organizeaza ”FESTIVALUL OIERILOR – Targul de produse tradiționale – Editia a X a”, care va avea loc în perioada 29 septembrie 2018 – 30 septembrie 2018, în Tohanul Nou – Zona Tabara. 

Această sărbătoare câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral – prin coborâtul oilor de pe munte.

Evenimentul doreşte să aducă în atenţia participanţilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă, şi anume „Răvăşitul Oilor”, moment în care oile coboară de la munte. Mai exact, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale – 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind deschizătorul anului şi al verii pastorale.

În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea să viziteze o expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, expoziţie gastronomică, echitaţie şi plimbări cu trăsura, precum să participe la un concurs privind abilităţile oieritului montan si transhumanţei.

Transhumanţa pastorală reprezintă o formă de deplasare a turmelor de oi – conduse de ciobani – pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la şesuri pâna spre păşunile de munte în perioada verii şi apoi întoarcerea acestora – cand se apropie toamna – pt iernat în satele de bastina. Fenomenul de transhumanta apartine prin excelenta mocanilor transilvaneni.

Anul acesta am invitat la sărbătoarea noastră artişti şi formaţii de renume:

– Robert Târnăveanu, Livia Harpa, Ioan Cristian Ţăran, Mariana Stănescu, Cătălin Maximiuc, George Rotaru, Mioara Greavu, Viorica Cerbu, Ştefan Bărbătei, Gheorghe Sorea, Liliana Oncioiu, Ionel Letcă, Andreea Jitea, s.a

Ansambluri de cântece și dansuri populare din județul Brașov: Ansamblul Junii Braşovului, Ansamblul Plaiuri Moiecene şi multe alte surprize.

Aceasta sărăatoare se adreseaza atat localnicilor cat si turistilor, iubitori de traditii, care vin sa cunoasca traditiile locale si produsele naturale puse la dispozitie de crescatorii de animale si micii producatori.

Nu vor lipsi buna dispozitie, muzica si dansurile traditionale.

Detalii

Începe:
septembrie 29, 2018 @ 12:00 am
Se termină:
septembrie 30, 2018 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top