Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul de folclor interjudețean Rozmarin în colțu mesii, Medieșu Aurit

martie 13, 2022 @ 12:00 am

Festivalul de folclor interjudețean Rozmarin în colțu mesii”, ediția a V-a- Medieșu Aurit, județul Satu Mare

 

Pentru că oşenii au Sâmbra Oilor iar codrenii au Festivalul de la Oţeloaia, Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, s-a gândit şi la someşeni, astfel încât s-a dorit organizarea unui concurs de cântece folclorice la Medieşu Aurit. Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului, Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Națională de Folclor din România, organizează în perioada 16-17 martie 2019, cea de-a VI a ediţie a Festivalului Concurs Național de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii”. Concursul îşi propune valorificarea, popularizarea cântecului şi portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente, precum și promovarea costumului popular tradițional.

Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui rapsod al Nordului, Nicolae Sabău care a cules melodia ,,Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare a considerat că acest cântec devenit celebru în întreaga țară merită un festival, inițiat în anul 2014 și care treptat de la o manifestare zonală a deveit în scurt timp un festival important care adună soliști din întreaga țară.

Sâmbătă, de la ora 16:00 în Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, se va desfășura concursul de interpretare vocală, juriul fiind format din: Sergiu Vitalian Vaida -realizator TV, Dorel Cosma – manager al Palatului Culturii Bistrița și președinte al Uniunii Mondiale de Folclor (IGF), Ovidiu Purdea Someș – interpret, Vasile Corpodean- manager al Școlii de Arte „Tudor Jarda” Cluj, și Petrică Mureșan – interpret.

Duminică, de la ora 17:00 în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare va avea loc Gala Laureaților și Spectacolul Artistic.

În program:

Nicolae Săbău

Ciprian și Mihaela Istrate

Petrică Mureșan

Ovidiu Purdea Someș

Mărioara Sighiartău

Alexandra Chira

Anca Branea

Alexandra Antal (câștigătoarea trofelului din 2018)

Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”

Acompaniază orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița, dirijor – Alexandru Demeter

*Pentru spectacolul din data de 13 martie, rezervarea locurilor se va face la sediul Centrului de Creație, str. Mihai Viteazu, nr. 32, sau la Casa de Bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare. Intrarea este liberă!

Organizatori: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în parteneriat cu Primăria Medieșu Aurit.

Detalii

Dată:
martie 13, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top