Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de iarnă Marmaţia 2018, Sighetu Marmaţiei

decembrie 27, 2018 @ 12:00 am - decembrie 28, 2018 @ 12:00 am

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmația 2018”- Sighetu-Marmaţiei

  Ediţia a 50-a. (27 – 28 Decembrie 2018)

 

Prima ediție a avut loc în anul 1969, de atunci acest festival a devenit de referință pentru zona Maramureșului. An de an, tradiția cheamă reprezentanții ai satelor și ansamblurilor folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșesti din alte regiuni ale țarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc. Chiar și anumite formatii din strainatate au „jucat” pe strazile Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.

Plugușorul din Vadu Izei este cel care are an de an are onoarea să deschidă festivalul celor mai frumoase și vechi obieciuri strămoșesti din Țara Maramureșului.

An de an, Sighetul recreează atmosfera de sărbătoare maramureşeană prin alaiul de colindători, viflaimuri, mascaţi, “capre�?,etc. 

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul, care îşi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului şi festivalului judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă din Maramureş (27-28 decembrie 1969), “un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de a valorifica şi a prezenta tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul patriei noastre�?.

Festivalul se realizează fără întrerupere din anul 1969, în preajma datei de 27 decembrie.

Festivalul se întinde de regulă pe durata a 2 zile, ocazie cu care alaiurile de săteni în costumele lor specifice se perindă prin centrul-orașului. Călăreți, căruțe cu colindători, viflaimuri, mascați, capre, cu obiceiuri și datini din Maramureș și din alte județe din țară vin și susțin recitaluri și demonstrații vii ale celor mai frumoase obiceiuri-tradiții de iarnă. Pe lângă ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet vin şi iubitori ai obiceiurilor strămoşeşti din alte regiuni ale ţării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea.

27 decembrie 2018: ora 10,30, Holul Primăriei

“Colindătorii�?, vernisajul expoziției de sculptură în lemn a artistului Ioan Bledea.

Ora 11,00-12,30, Sala TRANSIST a  Primăriei Sighetu Marmației

Primirea plugușorului și a colindătorilor din Vadul Izei și Valea Stejarului.

Ora 12,30, Platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației

Primirea plugușorului și a colindătorilor din Vadul Izei și Valea Stejarului

Ora 12,45, Deschiderea oficială a alaiului datinilor de iarnă

Ora 13,00-14,30, Centrul orașului-  Alaiul datinilor de iarnă – formații din Maramureș, din țară și din străinătate.

Ora 15,00 – 17,00, Scena în aer liber din centrul orașului

Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă – selecții din programul  formațiilor participante.

Ora 18,00-21,00: Scena în aer liber din centrul orașului

DUPĂ DATINI COLINDĂM!

Selecții din programul formațiilor din străinătate,  recital:

Ioan Sas, Dinu Iancu Sălăjeanu, Ștefan Hrușcă.

 

28 decembrie 2018: Orele 10,00 – 20,00, Muzeul Maramureșului  sălile de conferințe

Sesiunea cu caracter international, de comunicari  pe teme de  obiceiuri şi datini de iarnă, etnografie si istoria culturii.

În această perioadă la Sighetu Marmaţiei vor avea loc concerte ale corurilor şi grupurilor vocale bisericeşti, dar şi ale caselor de rugăciuni ale cultelor din municipiu.

Organizează: Consiliul Judeţean Maramureş, Universitatea Babes Bolyai – Extensiunea Sighet, Primăria Sighetu Maramaţiei,, Consiliul Local Municipal Sighetu Maramaţiei,  Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş,  Muzeul Maramureşeului,  Casa de cultură Sighetu Marmaţiei.

Detalii

Începe:
decembrie 27, 2018 @ 12:00 am
Se termină:
decembrie 28, 2018 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top