Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, Berca, Buzău

octombrie 2, 2022 @ 12:00 am

Festivalul  CÂRNAŢILOR DE PLEŞCOI

 Ediţia a-XII-a,  

Localitatea BERCA, BUZĂU, 2 octombrie 2022

 

Pensiunea Casa Matei din Berca, Buzău,  organizează Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, marca înregistrată la OSIM, Sâmbăta si Duminica, .

  Ideea de a organiza Festivalul Carnaţilor de Pleşcoi s-a născut din dorința de a promova si susține un produs buzoian de încredere, un produs autentic local, un produs sănătos si gustos, unic in felul lui – Cârnatul de Pleșcoi. Cârnaţii de Pleşcoi au un gust deosebit pentru ca sunt preparaţi din carnea animalelor crescute in aer curat, ecologic, pe dealurile Subcarpatice buzoiene din apropiere. Ei au in compoziție carne de oaie si de capră, fiind puternic condimentați cu usturoi, ardei usturat, piper, cimbru si mirodenii de gradina.

Festivalul Carnaților de Pleșcoi, ca festival de gastronomie, urmărește promovarea turistică și specificul gastronomic buzoian

Pe durata celor două zile de festival, organizatorii pregătesc, pe lângă standurile cu produse tradiţionale la care vor expune producători locali de cârnaţi de Pleşcoi, pastramă, brânzeturi de oaie, de capră sau de vacă, diferite produse de panificaţie şi patiserie, must şi vinuri locale de Blăjani, de Zoreşti sau Pietroasele şi o scenă în aer liber unde vor avea loc diverse recitaluri susţinute de soliştii Centrului Judeţean de Cultură şi Artă, responsabili de altfel cu toată partea artistică a evenimentului. Un alt element de noutate este Teatrului „Masca” din Bucureşti, care va însufleţi atmosfera cu o trupă de acrobaţi pe catalige. Nu vor lipsi din program nici concursurile consacrate de mâncat cârnaţi de Pleşcoi contra-cronometru şi de băut bere, respectiv „Fomilă de Pleşcoi” şi „Setilă de Berca”.

Cel mai faimos produs culinar al Buzăului sunt Cârnații de Pleșcoi, subţiri și foarte condimentați. Pentru că prin renumele lor au transformat într-un obiectiv turistic toată zona Berca, Pleșcoi fiind sat al acestei comune, în vecinătatea căreia sunt celebrii Vulcani Noroioși, localnicii de aici le-au închinat un festival care atrage sute de vizitatori la fiecare ediţie.
”Festivalul cârnaților de Pleșcoi” este organizat în fiecare an, în luna octombrie, pe esplanada pensiunii Casa Matei, din Berca. Aici sunt amenajate o mulțime de tarabe împodobite de sărbătoare, care ademenesc cu produsele de carmangerie specifice locului, precum cârnații de oaie afumați, uscați sau proaspeți, pastramă proaspătă de berbecuț, babic, vin din podgoriile învecinate, prăjituri de casă și pâine țărănească.
În deschiderea sărbătorii dedicate brandului culinar al Buzăului, oaspeții au ocazia să afle legenda haiducilor de la care vine rețeta tradițională de la membrii unui ansamblu folcloric, sosiți călare, îmbrăcați în straiele haiducilor și cu pistoalele la brâu.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt marcă tradiţională înregistrată de Ministerul Agriculturii, iar vestea lor s-a dus şi în afara graniţelor.
Au la bază carnea de oaie însă pot conţine şi carne de vită, mult cimbru, boia, ardei iute şi alte ingrediente pe care numai producătorii lor le știu. Odată atestaţi ca produs tradiţional pot fi vânduţi oriunde în Europa iar cumpărătorii au certitudinea că ceea ce consumă este garantat de statul român.
La prepararea cârnaților de Pleșcoi se folosesc ca ingrediente principale carne de oaie (85%), carne de vită (15%), usturoi, ardei iute, sare, maţ subţire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale, fac ca produsele rezultate să rămână naturale și sănătoase. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină.
Prima atestare a legăturii dintre localnicii din Pleșcoi și creșterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele negustorilor brașoveni se pomenește de două transporturi de piei de oaie din Pâcle, un alt sat recunoscut din comuna Berca, și Pleșcoi, în valoare de aproape 1500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.
Legenda ”Cârnaților de Pleșcoi” spune că în zona dintre dealurile și vadul Buzăului își făcuse tabără o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaților munteni când aceștia veneau la târg la Buzău și, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați.
Haiducii nu mai sunt, dar metoda pregătirii cârnaților de Pleșcoi a fost preluată de săteni. Ei au descoperit că oile lor au o carne cu gust special, puțin sărată și mai suculentă. Explicația este dată de faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol uriașe zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetația pășunilor. Carnea oilor din această zonă capătă astfel o savoare deosebită iar produsele derivate au un gust nemaiîntâlnit.
Metoda de preparare s-a transmis şi în localităţile învecinate satului Pleşcoi, precum Berca, Sătuc, Joseni, Răteşti, Pleşeşti, Pâcle, Mănăstirea Răteşti,Cojanu, Ţâţirligu, Viforâta, Băceni, Săpoca sau Măteşti. Începând cu secolul XIX, însă, acest produs a fost produs şi valorificat mai ales în satul Pleşcoi.

Detalii

Dată:
octombrie 2, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top