Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Danțu’ la șură, Soconzel, Satu Mare

aprilie 25, 2022 @ 12:00 am

Danțu’;; la șură, Soconzel, Satu Mare

 

Are loc în localitatea Soconzel in fiecare an in a doua zi  de Pasti. Este un obicei la care participa intreaga comunitate sateasca precum si oameni din satele  invecinate: Cuta, Stana, Hodisa.

Se desfasoara la sura unui gospodar ales de catre comunitate. Taraful traditional asigura suportul muzical necesar desfasurarii manifestarii avandu/l  ca “primas “pe fiul satului  Ionica Hainal.

În zona Codrului din județul Satu Mare unul dintre obiceiurile care s-au păstrat până în zilele noastre și se practică și azi chiar dacă mai rar este ,,Danțu la șură” (Jocul Duminical). Printre localitățile care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile, costumele populare, cântecele și jocurile speci- fice se numără localitatea Soconzel.

La ,,Danțu’;; la șură” participă întreaga comunitate a satului, locul de desfășurare a danțului fiind șura unui gospodar din sat pe care o aleg feciorii din sat prin cei doi reprezentanți ai lor numiți „chizeși” care se ocupă de găsirea locului de desfășurare și de angajarea ceatărașilor. Încă din trecut, acest eveniment constituia una din formele de manifestare a cetei feciorești care își avea rânduieli proprii. ,,Danțu’ la șură” va avea loc în prima Duminică după postul mare sau cu prilejul sărbătorilor de peste an.

Organizatori: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Details

Date:
aprilie 25, 2022
Time:
12:00 am
Event Category:
Top