Conferințele Peripatetica, Oravița 2017
Joi, 13.07.2017
10.45 / Istorie industrială în Banatul Montan: Călătorie cu vechiul tren spre Anina, poveştile căii ferate montane (1863), vizită la vechea Uzina electrică din Anina (1897) şi la ruinele Puţului 1 (1874) / Loc de întâlnire: Gara din Oravița
Vineri, 14.07.2017
09.45 / Cuvânt de deschidere
Conferinte
Sâmbătă, 15.07.2016
Conferinte
19.30 / Cina Peripatetică / Cabana 7 Brazi
Duminică, 16.07.2016
~dedicată aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Teatrului Vechi din Oraviţa~
Peripatetica, chiar dacă nu-şi propune o întoarcere la vechii greci, vrea sa păstreze conceptul de călătorie în lumea știinţelor și artelor. Ceea ce vă propunem este o întâlnire menită să întregească înţelegerea profundă a lumii din perspectiva diferitelor domenii ale știinţelor și artelor. Pornind de la postulatele: „lucrurile mari sunt simple” şi „ştii cu adevărat doar ceea ce ştii să spui pe înţelesul oricui”, prezentările vor folosi un limbaj comun pentru a da viaţă ideilor esenţiale din spatele celor mai specializate și sofisticate concepte din domeniile abordate.
Pentru a fi părtași acestei incursiuni în lumea ideilor vă invităm să călătoriţi la Oraviţa, un loc aproape uitat, aşezat într-un cadru natural generos, unde cel mai vechi teatru aflat pe teritoriul României mărturiseşte despre năzuinţa culturală de acum două veacuri a unei comunităţi discrete. Sperăm ca oratorii și artiștii invitaţi să vă seducă și să vă răsplătească efortul călătoriei.
Ȋn acest an vă propunem tema ALGORITM. La o prima vedere ALGORITM este legat de computere şi de modul în care acestea fac calcule, dar este deja o realitate că trăim într-o lume în care programele pe calculator ne rezolvăprobleme sau chiar iau decizii pentru noi. Algoritmii îşi găsesc locul din ce în ce mai mult în diferitele ramuri ale ştiinţei, dar şi în cultură într-un sens mai larg, în politică, mass-media sau viaţa de zi cu zi.
Ne propunem să găsim împreună răspunsul la două întrebări majore: 1. Ȋn ce măsură universul în care trăim funcţionează pe baza unor algoritmi? şi 2. Dacă depindem din ce în ce mai mult de algoritmi complecşi pentru a lua deciziile zilnice – când vom începe să pierdem controlul?
Credem în puterea ideilor de a schimba atitudini, destine și în final lumea.