Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ceremonialul Schimbului Gărzii Cetății Alba Carolina

mai 1, 2022 @ 12:00 am - octombrie 15, 2022 @ 12:00 am

Ceremonialul Schimbului Gărzii Cetății Alba Carolina

 

Zilnic de luni până vineri, de la ora 12:00 – Ceremonialul Schimbului Gărzii Cetății Alba Carolina

Itinerant, între Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina și Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

De la 1 Mai, până la  15 Octombrie, în Cetatea Alba Carolina, în fiecare zi, la ora 12.00, aveţi un motiv în plus de plimbare prin zona istorică.

Primăria Municipiului Alba Iulia oferă albaiulienilor şi turiştilor, binecunoscutul ceremonial al schimbului Gărzii Cetății, pe traseul: Strada Militari, Poarta a IV-a a Cetății, Poarta a III-a a Cetății.

Ieșiți din tipare și intrați în istorie! Acesta este îndemnul cu care Garda Cetății Alba Carolina așteaptă turiștii. Exact, precis, impecabil, cel mai vechi spectacol de reconstituire militară din România, inspirat și documentat din tehnica militară a vestitei armate austriece continuă să atragă și să uimească, în fiecare zi din sezonul turistic, mii de turiști, indiferent de vârstă. Fie că parcurgeți la pas traseul, în cadență cazonă, fie ca urmăriți să surprindeți punctul culminant – tragerea cu tunurile, într-o expresie vizuală și sonoră zguduitoare, vă garantăm o amintire unică și surprinzătoare. Trăită pe viu, doar la Alba Iulia, în Cetate, în fiecare zi de luni până duminică de la ora 12.

Tip gardă: Gardă mică – 3 cai și 13 soldați

12.00: Vinerea: Garda mică (13 persoane și 3 cai), 30 minute, defilare pe Pietonala Mihai Viteazul, traseu cu plecare din fața Hotelului Medieval, cu ceremonial de schimb de gardă la Poarta a IV-a și Poarta a III-a

 

Ceremonialul Schimbului Gărzii de Onoare a Cetății 

Sâmbătă și Duminică de la ora 12:00 – Ceremonialul Schimbului Gărzii de Onoare a Cetății.

12.00: Sâmbăta: GARDA MARE (25 persoane și 4 cai), 40 minute, Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan, defilare pe Pietonala Mihai Viteazul, traseu între Poarta a IV-a și Poarta a III-a, cu ceremonial de schimb de gardă la Poarta a IV-a și Poarta a III-a.

Ați ajuns exact la timp în Cetate. Este ora 12.00, iar la Poarta a IV-a și Poarta a III-a, Garda Cetății Alba Carolina tocmai începe ceremonialul schimbului de gărzi.

O sclipire orbitoare, urmată de un bubuit răsunător – tunurile Gărzii Cetății Alba Carolina vibrează peste oraș la fiecare sfârșit de săptămână. Turiștii încremenesc pentru câteva clipe, iar apoi, cu respirația tăiată, izbucnesc în ropote de aplauze și urmează parada, fascinați de frumusețea cailor frizieni ai gărzii ecvestre.

Tip defilare: Gardă mare – 30 perosane (3 corpuri: artilerie, infanterie, cavalerie)

Călăreți: 10

Salve de tun: da

Atelaje trase de cai: da.

12.00: Duminica: Garda mică (13 persoane și 3 cai), 30 minute, defilare pe Pietonala Mihai Viteazul, traseu cu plecare din fața Hotelului Medieval, cu ceremonial de schimb de gardă la Poarta a IV-a și Poarta a III-a

Sâmbăta seara, ora 22:00 – Ceremonialul Schimbului Gărzii de Onoare a Cetății cu Salve de Tun

În fiecare zi de sâmbătă și duminică a săptămânii, are loc ceremonialul schimbului gărzii de onoare a cetății.

Garda de Onoare a Cetății Alba Carolina  reînvie spiritul militar al perioadei habsburgice pentru Alba Iulia. Spectacol unic în România, schimbul gărzilor din Poarta a IV-a și a III-a, reunește 28 de soldați îmbrăcați în uniforme identice cu cele purtate de armata austriacă. 

Marșul triumfal al corpurilor de artilerie, infanterie și cavalerie, în onoarea turiștilor oferă un motiv în plus de plimbare prin zona centrală a Cetății la sfârșit de săptămână.

SPECTACOL DE RECONSTITUIRE MILITARĂ – GARDA ROMANĂ

Spectacole și demonstrații militare: LEGIUNEA A XIII-A GEMINA ȘI LUPII APOULONULUI

Vineri de la ora 19:00 – Spectacole și demonstrații militare: LEGIUNEA A XIII-A GEMINA ȘI LUPII APOULONULUI

Garda Romană de la Apulum redă vizitatorilor în fiecare zi de vineri, la început de week-end, atmosfera unei lumi apuse acum 1900 de ani. Compusă din voluntari care dau viață unui detașament de voluntari ai Legiunii a XIII-a Gemina, garda invită publicul să participe la manevre de inspirație romană, cu comenzi în limba latină și execrciții de luptă, toate învăluite într-o poveste veritabilă cu împărați dârji și soldați înverșunați în lupte corp la corp, cu centurioni, gladiatori și signiferi înfricoșători. Peisajul istoric nu putea fi complet fără „Lupii de fier ai Apoulonului”, personaje neînfricate, la fel ca acum două milenii. Înarmați și echipați țin piept cuceritorilor romani, totul spre deliciul publicului.

Aproape două milenii au trecut de la sosirea Legiunii a XIII-a Gemina în castrul Apulum, iar victoria încă nu e decisă. În fiecare vineri, dacii și romanii, încleștați, luptă pentru glorie, precum gladiatorii într-o arenă, în scene de luptă decupate parcă de pe Columna lui Traian.  În jurul lor, ropote de aplauze. Turiști veniți din toate colțurile lumii trăiesc intens un moment de istorie, în fiecare weekend în Cetatea Alba Carolina.

 

Retragerea cu torțe a Gărzii Cetății Alba Carolina

În fiecare seară de vineri, ora 22:00 – Retragerea cu torțe a Gărzii Cetății Alba Carolina

Detalii

Începe:
mai 1, 2022 @ 12:00 am
Se termină:
octombrie 15, 2022 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top