Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alaiul măștilor, Budila, Brașov

februarie 21, 2023 @ 12:00 am

Alaiul măștilor, Budila, Brașov

 

Marți, 21.02, de la ora 13:00, la Budila va începe „Alaiul măştilor.

Comunitatea este pregătită pentru primirea alaiului de măști, reprezentând personaje importante, care va trece din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice din gospodării şi pentru a le purifica în așteptarea primăverii.

Obiceiul constă în organizarea unui alai cu măşti în marţea dinainte de lăsatul secului din postul Paştelui, numită şi Marţea Grasă (Mardi Gras, Hús Hagyó Ked), ce străbate uliţele comunei, agitând clopoţei şi tălăngi pentru alungarea spiritelor malefice şi vizitează gospodăriile oamenilor pentru a le purifica locuinţele şi curţile în aşteptarea primăverii şi a unui nou an agricol. Se fac urări de bine pentru noul an, se dansează, iar “măştile“ se înfruptă din bunătăţile gazdelor, ascunse prin cămări şi beciuri, (cârnaţi, gogoşi, vinuri etc.). După ce au parcurs comuna, în acest fel, alaiul de măşti se adună în curtea Căminului Cultural, unde dau foc “mumiilor“ purtate cu plugul rotativ, semnificând arderea răului, îngroparea anului vechi.

Toată suflarea se prinde într-o horă a veseliei şi bucuriei, antrenând buna-dispoziţie şi făcând urări de mai bine în noul an în care tocmai au păşit, devenind astfel mai încrezători şi mai optimişti. Manifestarea se continuă cu balul mascat din incinta Căminului Cultural. Bătrânii satului povestesc că, pe vremea grofilor, o ceată de săteni deghizaţi intrau în gospodăria grofilor să se asigure că mai sunt bucate suficiente până la venirea primăverii şi că animalele sunt bine îngrijite şi hrănite, iar, ca o glumă a tradiţiei, exista obiceiul ca cineva din alai “să prade” cămara grofului furând un fir de cârnat sau o bucată de slănină pentru a îndestula petrecerea din sat.

Detalii

Dată:
februarie 21, 2023
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top