Skip to main content

Ce poate fi mai spectaculos decât să vezi cum Dunărea ia cu asalt muntele, se arcuiește, adâncindu-se pană la Porțile de Fier, continuând apoi, triumfatoare, pană în dreptul Drobetei Turnu Severin. Când Dumnezeu a creat aceste locuri, a așezat într-un spațiu atat de restrâns, o mulțime de splendori ce lasă trecatorul mut de uimire. Pămant stravechi, marginit de Dunăre și munți, acest teritoriu se dovedește a fi un adevărat spectacol în aer liber. Irepetabile prin unicitatea lor, o veritabilă armonie între munte și fluviu, între sălbatic și uman, aceste locuri te transpun, într-o altă lume, de mult creată și parcă neatinsă.
Ajuns aici devi fără să vrei prizonierul frumuseții, al liniștii și emoției ce te-nconjoară și te cupride fără să-ți dai seama. Orice turist care ajunge în zonă trebuie să viziteze Cazanele Mari, Cazanele Mici, Tabula Traiana, chipul lui Decebal cioplit în stâncă, Mănăstirea Mraconia, ruinele cetăţii Tricule, Golful Mraconia – un colţ de Eden rupt de lume. Acesta este miracolul Cazanelor dunării.

Părăsind clisura, călătorul care ajunge în zonă poate vizita, la est de Porțile de Fier în apropiere de orașul Drobeta Turnu Severin, un adevărat colț de istorie repezentat de ruinele Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei. A fost construit între 103 și 105 cu scopul de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei.
Clisura Dunării este cel mai lung defileu din Europa (134 km) unde întâlnim cea mai mare diversitate etnică din Romania (români majoritari, sârbi, cehi, germani).

Zona turistică a Cazanelor Dunării se întinde pe o lungime de cca. 50 km de-a lungul malului nordic al Dunării, între localitățile Șvinița, în amonte și Orșova în aval, străbătând și localitățile
Dubova, situată în Caza- nele Mari și Eșelnița, ce se întinde de la ieșirea Dunării din Cazanele Mici, de la confluența văii Mraconiei cu Dunarea, unde străjuiește semeț chipul sculptat în stancă al regelui dac Decebal. Este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înaltă de 55 m și lată de 25 m. A fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore, are cu 6 m mai putin decat Statuia Libertății, cu opt mai mult decât  monumentul lui Christos din Rio de Janeiro și cu aproximativ 10 m mai mult decat înălțimea legendarului Colos din Rhodos. Ideea realizării acesteia i-a apartinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, lucrarea derulându-se pe parcursul a 10 ani (1994 – 2004 ) fiind executată de un grup de 12 sculptori-alpiniști, sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea.

În acceași zonă dar pe malul sârbesc al Dunării, se află vestita Tabula Traiana, monumentul ridicat de Traian pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia. Tabula este fixată în piatră, iar pe ea sunt sculptaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.
Cetatea Tricule era reprezentată prin trei turnuri dispuse pe malul stâng al Dunarii în formă de triunghi, cu unul dintre varfuri spre Dunare. În fiecare unghi se află câte un turn de o înalțime de cca. 10 m, cetatea având pe latura dinspre mal o lungime de 20 m între turnuri, iar pe celelalte două laturi o lungime de 40 m. 

Ansamblul Cetății Tricule a fost inundat în urma amenajării lacului de acumulare Porțile de Fier 1, la suprafată observându-se doar două turnuri, cel de-al treilea fiind vizibil numai în condiții de nivel foarte scazut al apei.
Rezervația Naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici – este amplasată pe teritoriul localitații Dubova, între Valea Ogradena și Ogașul Turcului. În această zonă Dunărea străbate cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunarii, Cazanele Dunarii. Tot aici, în apropierea cataractelor de la Cazanele Mici, este locul unde Dunărea are cea mai mare adâncime, 120 de
metri.

Flora din zona Cazanelor conține multe elemente submediteraneene în amestec cu cele central-europene. Una din cele mai spectaculoase plante ocrotite în cadrul rezervației este Laleaua Galbenă numită Laleaua Cazanelor, posibil de admirat, anual, la începutul lunii mai.
Printre plimbările cu barca sau vaporul prin Defileul Dunării şi drumeţiile de pe platoul Cazanelor poți vizita peştera Ponicova, cea mai mare din Defileul Dunării, galeriile însumând 1,6 kilometri lungime. La peşteră se poate ajunge de pe uscat sau de pe Dunăre, cu barca, şi nu este necesar echipament special. 

Intrarea principală cea mai accesibilă în peșteră este situată în Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborând pe lânga podul de peste râu și continuând să mergem pe vale până întâlnim intrarea în peșteră. O alta intrare în peșteră se află la un nivel superior față de prima dar este mult mai greu accesibilă. Peștera prezintă o a treia intrare situată la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge numai înaintând cu barca pe Dunare.
O plimbare cu barca cu motor pe Dunăre, cu un timp mediu de parcurs de 2 ore, pe un traseu de cca. 8,5 km pot fi vizitate toate aceste puncte de atracție. Cazanele Mici (3,6 km lungime), unde pot fi vizionate: chipul sculptat în stânca al regelui dac Decebal, Tabula Traiana și Mânastirea Mraconina , apoi ambarcațiunea străbate bazinetul Dubova, ce are forma unui golf cu aspect semicircular și intră în cea mai spectaculoasă porțiune de defileu, Cazanele Mari (3.8 km lungime). În această porțiune a defileului se poate vizita Grota Veterani, consacrată de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis, iar la cca. 500 m în amonte găsim intrarea Peșterii Ponicova.

La 15 kilometri vest de Orşova, în comuna Dubova, Mănăstirea Mraconia reconstruită în 1993, atestată documentar din 1453 este sfântul lăcaş ce a fost ridicat pe locul unui fost punct de observaţie şi de dirijare a vaselor de pe Dunăre, numit „La balon”, situat pe o porţiune a fluviului în care nu puteau trece două vase simultan. Construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier I, a impus demolarea lăcaşului, ruinele sale fiind inundate de apele Dunării, aceasta devenind cunoscută sub numele „Mănăstirea de sub ape”.
Pentru cei ce-și doresc să ”guste” din frumusețile, minunățiile și darurile naturii, pentru toți cei care cred ca au văzut tot dar n-au ajuns încă pe Clisură, pensiunile din zonă, nu puține la număr îsi așteaptă oaspeții!

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top