Skip to main content
Dupa zilele fierbinti si melancolice de vara-mbatranita, care a inteles ca i-a cam trecut vremea si e timpul sa lase loc toamnei tinere. Rapciune, este luna trecerii de la vara la toamna.
Cand ziua ajunge sa stea-n cumpana dreapta cu noaptea. Soarele isi imparte imparatia cu stele si luna.
A venit sorocul toamnei, adierile de vant devin amintiri. Vremea incepe a se zburli, din partea de miazanoapte se arata semne nu din cele mai bune din parte lui miazazi. Cerurile lui Rapciune vor fi brazdate de sutele de stoluri si stoloane, care vor vasli harnic din aripi fara a avea ragaz de hodina, luandu-si ramas bun prin recitaluri din ce in ce mai melodioase.
Vietatile campurilor si padurilor nu se lasa mai prejos si isi pregatesc penele si blanuri groase pentru a face fata sezonului rece, inoindu-si vestimentatia.
Rapciune este luna care deschide sezonul de vanatoare la capre negre, vanatoarea fiind permisa in baza autorizatiei indviduale. Este momentul cel mai prielnic de selectare a celor mai abile ciute. Cerbii sunt in luna de miere, boncanitul fiind la mare cautare, coarnele le creaza suficiente probleme fiind nevoiti sa-si le scuture in arborii care ii intalnesc, facand sa reverbereze culmile muntoase, auzindu-se ecouri salbatice si tulburatoare. Cocoseii de munte pot fi ademeniti usor cu fluiericea din os din pui sau de iepure, insa aveti nevoie de multa rabdare si indemanare pentru a-i captura.
Zeita Diana este in aceasta perioada mult mai darnica cu vanatul. Astfel puteti sa va incercati dibacia de buni tintasi la caprior, cerb lopatar, mistret, sacal, viezure, vulpe, etc. Nu trebuie neglijat vanatul la pana, deoarece si acesta este destul de reperezentativ prin sturzii, turturelele, lisitele, porumbei salbatici, ratele salbatice, tiganusi si multe altele.
Acum dupa ce sulitele soarelui si au pierdut din strapungere, sansele pescarilor de a-si indeplini visul cresc vizibil, odata cu racirea treptata a apei, sporeste apetitul pestilor de-a ingata cirligul pescarului.
Rapciune le ofera practicantilor sportului cu undita o diversitate de specii de pestii care pot fi prinsi. In apele de la munte, puteti sa pescuiti pastrav indigen, fantanel si curcubeu, doar pana la data de 15 septembrie. In apele de la ses, se pot obtine rezultate foarte bune, temperatura apei este in scadere, determinand pestii, indeosebi pe cei rapitori, sa isi stranga provizii pentru a face fata anotimpului rece care o sa vina. Cele mai mari sperante se leaga de baltile fermecatorului tinut al deltei si apele spumoase ale batranului fluviu. Este bine sa luati in calcul ca in acest an, nivelul Dunarii a scazut simtitor, fapt care duce la lipsa oxigenului din apa, obligand pestii sa se retraga spre fundul apei. Stiuca, salaul, crapul, avatul si celelalte vietuitoare acvatice trebuiesc cautate la mare adancime.
In speranta ca rapciune va fi cu adevarat luna recoltarii, va doresc Fir intins si vanat in catare!
MIHAI DANAILA
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top