Skip to main content

IOANA TANASE·SÂMBĂTĂ, 7 IULIE 2018

Sfânta biserică „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1840-1852, exact pe locul unei foste biserici-borbei, singura biserică creștin – ortodoxă acceptată de puterea otomană.

Până în anul 1829 a fost „Noua Biserică”, fiind zidită considerabil de către constructorul Ciulei, după proiectele arhitectului Penescu, și este considerată inițial Catedrala Giurgiului, dar într-un mod neoficial, iar mai apoi devine oficial.

Biserica are piatra de temelie de la zidurile cetății lui Mircea cel Bătrân din Giurgiu. Planul bisericii este de tip bazilical și are turle pe naos și pridvor.

Liniile drepte și arcele de cerc rotunde, cu ziduri groase și stâlpi pătrați, ducând imaginea catedralei spre specificul arhitecturii bizantine.

Pictorul Nicolae Pitaru, elev al marelui pictor Gh. Tăttărescu, a realizat picturile originale ale bisericii, folosind tehnica de pictura în ulei. Astăzi picturile de pe perții catedralei sunt realizate în tempera grasă în stil neo-bizantin, doar catapeteasma mai păstreaza și astșzi, stilul baroc, pictat în ulei în sec. XIX, de către Nicolae Pitaru.

Numirea ca și catedrală a fost înfăptuită înca din anul 1856, când văduva generalului rus Soymonov, face o donație, care a constat în icoana Sf. Treime, și aceasta recunoaște bisericii statutul de Catedrală.

Titlul de Catedrală a fost purtat cu mândrie până în anul 2006, cand s-a luat decizia de transformare a bisericii, din Catedrală Parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în Catedrală Episcopală, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sub îndrumarea primului episcop de Giurgiu, Preasfințitul Dr. Ambrozie Meleca.

O dată cu schimbarea titlului, Catedrala Episcopala, intra într-o lungă acțiune de înfrumusețare, și i-a fost înlocuită pardoseala cu plăci de granit, s-a amenajat o capelă mortuară, ferestrele sunt înlocuite și ele cu unele de tip vitraliu, iar piesele de mobilier care au fost aduse sunt unele din cele mai deosebite fiind sculptate manual.

In fiecare zi de DUMINICĂ până SÂMBĂTĂ, programul liturgic de dimineață, începe la ora 08:00, iar cel de după-amiază la ora 17:00.

*In ajunul sărbătorilor cu cruce roșie se săvârșește la ora 17:00 – Slujba Vecerniei cu Litie.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top