Skip to main content

Castelul Bran este situat in centrul comunei Bran, la distanta de 28 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului pe paraul Turcului. Construit pe varful unei stanci, greu de escaladat, inalta de 60 m, accesul facandu-se pe un drum special construit.

Atestata documentar in urma cu mai bine de 600 ani, mai precis la 19 noiembrie 1377, din actul emis de Ludovic d Anjou prin care brasovenii primeau dreptul de-a construi cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”.

Conducerea cetatii era incredintata unui castelan care avea atributii militare, administrative si juridice. Garnizoana permanenta era compusa din arcasii si balistarii.

Constructia a durat intre anii 1377-1378, de-a lungul aniilor a indeplinit rolul de cetate de aparare a Tarii Barsei si de supraveghere a intensului trafic comercial pe drumul Brasovului, care lega Tara Romaneasca de Transilvania si o perioada indelungata a avut rolul si de  punct vamal.

In 1622-1625, Cetatea a fost extinsa si inzestrata cu doua noi turnuri de aparare. Intre anii 1419-1424, Castelul Bran intra in posesia lui Sigismund, era subordonata autoritatii comitetului secuilor, exista ca bastion in sus-estul Transilvaniei.

La 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Orasului Brasov, doneaza, castelul, Reginei Maria. In perioada urmatoare 1920-1927 este restaurat sub conducerea arhitectului curtii regale, Carol Liman.  Castelul devine una din resedintele de vara ale Reginei Maria a Romaniei, dispunand de aleii de promenada, lac, fantani, construind si case de ceai.

In anul 1928, Regina lasa prin testament castelul cu intreg domeniul sau fiicei sale, Principesa Ileana, care il stapaneste pana in anul 1938, cand familia este expulzata.

– Organizat ca muzeu de istorie si arta, in urma cu 4 decenii, castelul Bran a devenit un spatiu de puternica atractie turistica, favorizat si de trecerea pe aici a drumului national, care prin culoarul Branului, face legatura intre Brasov si Campulung Muscel. In prezent, castelul a fost transformat in muzeu de istorie si arta medievala, cu bogate colectii de arta plastica si decorativa, in curte a fost amenajata o sectie etnografica cu case si instalatii taranesti, obiecte casnice specifice satelor din zona.

Frumusetea castelului, ambianta sa medievala si atitudinea dura, dar in spritul dreptatii a lui Vlad Tepes, au amplificat de cele mai multe ori, imaginatia vizitatorului plecat in cautare de senzational, castelul Bran devenind astfel, o destinatie primordiala pentru turisti straini. Castelul Bran este cunoscut indeosebi in cercurile turismului international, datorita asocierii imaginii sale pitoresti cu locurile care a bantuit Dracula, eroul romanului cu acelasi titlul, creat in urma cu un secol de scriitorul irlandez Bram Stoker.

In imaginatia turistilor, totul pare dominat de figura lui Vlad Tepes, a carui fantoma ne urmareste…………….

Romania este foarte cunoscuta in lume gratie a doua dintre cele mai controversate personalitati ale istoriei sale: Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti, supranumit si Dracula, iar dupa evenimentele din 1989, acest statut capatandu-l si fostul dictator, Nicolae Ceausescu, amandoi la fel de cruzi si absurzi in actiunile lor, care s-au manifestat insa in mod divers si in perioade de timp diferite.

Odata ajunsi in Romania, turistii straini isi manifesta imediat dorinta de a vizita locurile unde se presupune ca celebrul Vlad Tepes si-ar fi pus amprenata cruzimii sale. Conform legendei nascocita de carturari vremii, alimentate cu fonduri de boieri sasi si transpusa de scriitorul irlandez intr-o poveste de succes in plina ascensiune a fenomenului de vampirism. Castelul Bran, Cetatea Poienari si Sighisoara sunt locurile cel mai mult legate de figura mitica si istorica a lui Tepes.

Adevarul despre tumultoasa viata a voievodului valah se rezuma ca fiind una foarte scurta si agitata, domnie care i-a oferit putine momente de liniste. Se considera ca s-a nascut in 1431, a fost luat prizonier de catre turcii intre anii 1442-1448, a ratacit prin Transilvania si Moldova intre anii 1448-1456, a fost intemenitat la Buda in perioada 1462-175, revenit pentru a treia oara pe tron la insistentele domnitorului moldav, Stefan cel Mare in 1476 si la scurt timp ucis, la varsta de 45 ani. Destinul a vrut ca Tepes sa devina celebru, desi a trait putin. Pentru ca datele sunt lacunare, istoria si legenda care circula au creat o personalitate reala si mitica in acelasi timp, un paradox al cruzimii si misterului. Cert este ca a fost fiul lui Vlad Dracul, nepotul lui Mircea cel Batran, renumitul domnitor al Tarii Romanesti.

O ciudata combinatie, intre literatura populara si literatura culta, intre lingvistica si istorie, a creat un nume care a devenit celebru si care nu avea la cea vreme nici o legatura cu sensul malefic atribuit de legenda-Dracula, nume ce ar veni de la „dracul” . Noi stim ca nu de acolo  i se trage numele de Dracula, ci de la tatal sau, Vlad, care a fost supranumit in popor „Dracul” (Draculea) cand a fost primit in Ordinul Dragonului de catre regele Ungariei in 1431. Cu siguranta ca aceasta semnificatie malefica a cuvantului romanesc „dracul” s-a raspandit si s-a impus definitiv si datorita modului dur si sangeros in care Tepes a inteles sa faca dreptate.

 Mihai Danaila

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top