FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” SEBEŞ
Acest festival este cea mai amplă manifestare dedicată lui Lucian Blaga, născut la Lancrăm în anul 1895, personalitate marcantă a vieții spirituale românești, cel care ne-a oferit statutul de privilegiați ai unei creații unice în toate ramurile literaturii și culturii: publicistică, poezie, filozofie, dramaturgie și proză. Valoarea acestui festival a crescut și s-a dezvoltat an de an, prin participarea unor personalități din țară și străinătate: profesori universitari, academicieni, scriitori și critici literari, filozofi și alți participanți care și-au adus contribuția la festival, ducând peste hotare faima meleagurilor noastre.
Exemplificăm numai cu două nume: Constantin Noica și Nicolae Steinhardt.
Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș-Lancrăm, organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, este una dintre cele mai longevive și prestigioase manifestări cultural-științifice din România, începută în anul 1981 de un grup de intelectuali temerari, ajungând în acest an la cea de-a XLI-a ediție. Nădăjduim ca în această vară, să avem bucuria organizării tradiționalelor conferințe și evenimente reunite sub cupola festivalului, iar până atunci lucrăm la editarea publicațiilor „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”. O tradiție frumoasă în cadrul festivalului o reprezintă organizarea Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, inițiat cu scopul valorificării creativității participanților și menținerii vie, în conștiința publică, a memoriei poetului luminii și filosofului misterelor, Lucian Blaga, născut la Lancrăm. În anul 2021, ne mândrim cu un număr record de participanți la concurs, jurizarea urmând a se realiza în luna mai, iar festivitățile de înmânare a premiilor urmând a avea loc în cadrul festivalului.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”, EDIȚIA A XLIV-A, SEBEŞ – LANCRĂM, 17-19 MAI 2024
VINERI, 17 mai 2024
LANCRĂM și SEBEȘ
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Momente artistice regizate de Florin Coșuleț, cu studenții secției de Artă Dramatică ai Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și tinerii voluntari din Sebeș, alături de Asociația Tinerilor de pe Valea Sebeșului. Cu participarea artistei nipone Chiyo Hagiwara. Scenografia: Alin Gavrilă.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.30: Sesiune de comunicări ştiinţifice
Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor.
Cărţi şi reviste în festival – moderează poetul Ion Mărgineanu.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 17.00: CONFERINȚĂ având ca temă eroul național AVRAM IANCU. Lansări de carte și momente aniversare alături de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
ORA 19.30: Sala de evenimente „Radu Stanca”
SPECTACOL: „Jurnalul fericirii”, după Nicolae Steinhardt. Regia: Florin Coșuleț
SÂMBĂTĂ, 18 mai 2024
SEBEȘ și LANCRĂM
SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice
Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 17.00: EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ „DOINA LIE”.
Curator: Maria Lie-Steiner. Lansarea catalogului de expoziție.
Momente muzicale cu pianista Chiyo Hagiwara (Japonia).
Ora 19.30: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL: „MEȘTERUL MANOLE” – OPERĂ ROCK. O producție a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București.
DUMINICĂ, 19 mai 2024
SEBEȘ și LANCRĂM
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, II (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș).
Participă trupele de teatru pentru elevi Pied Piper și Gepetto – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie (proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș). Expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga” – prof. coord. Camelia Zurman.
Participă elevii câștigători ai concursului de lectură pentru clasele I-IV, coordonator prof. Mihaela Gatea.
Primirea elevilor cu: Ordinul Scutierilor de Mühlbach, Fanfara din Petrești, Trupa de dansuri săsești Sebeș.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 17.00: Concurs de recitare de poezie.
Expoziție de artă plastică Aurel Sârbu.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș
Ora 19.00: Întâlnire cu poetul MIRCEA DINESCU – conferință și lansare de carte. Primirea publicului cu Fanfara din Petrești.