,,Tânjaua de pe Mara” – Hoteni, județul Maramureș
Ediția a XLVIII-a
Unul dintre cele mai vechi, şi atractive pentru turişti, obiceiuri Maramureşene, conservate până în prezent, în a cărui structură se împletesc mai multe elemente de străvechi rituri agrare şi care, în evoluţia sa istorică, primeşte şi funcţii noi, îmbogăţindu-şi valoarea, este cunoscut sub denumirea de „Tânjaua” sau ,,Tânjaua Hotenarilor”, care se mai practică şi azi în Maramureşul istoric.
Tânjaua se desfăşoară în satul Hoteni, comuna Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, la poalele Munţilor Gutâi lângă pârâul Dărasca.
Un obicei agrar străvechi ce il sărbătoreşte pe cel dintâi gospodar ieşit la arat.
Străvechi ritual, bogat și viu colorat, de celebrare a primului om ieșit la arat.
Acesta este petrecut cu alai, alături de feciori care poartă 12 ”tânjele” împodobite (proțapuri folosite pentru a prinde perchile de vite la în jug).
Turiştii prezenţi la această sărbătoare sunt cuceriţi de costumele viu colorate, de horile cântate de feciori, dar şi de dansurile tinerilor. Cei prezenţi au parte de un bogat program artistic cu participarea mai multor ansambluri folclorice şi artişti din Maramureş.
,,Tânjaua de pe Mara” este cea mai mare manifestare populară din Destinația Eco-Turistică Mara-Cosău-Creasta Cocoșului”, reuşind să adune anual mii de oameni, atât din Maramureş şi restul ţării, cât şi de peste hotare.
Organizator: Primăria Ocna Şugatag