Sărbătoarea Cartofului, Șinteu, Bihor
Șinteu, Bihor-Balul cartofului
Cartoful reprezintă un aliment de bază nu doar în preparatele româneşti, dar şi în cele slovace. Iar slovacii din România ştiu să-l sărbătorească aşa cum se cuvine, organizând un întreg eveniment în cinstea sa.
Dacă vă închipuiţi că este doar o simplă serbare sătească, vă înşelaţi. În comuna Şinteu, din judeţul Bihor, “Sărbătoarea Cartofului” are parte de invitaţi de seamă, printre care recent s-au numărat chiar şi preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, precum şi ambasadorul Slovaciei în România.
Evenimentele sunt organizate de Primăria comunei Şinteu, alături de Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor şi Şcoala Generală din comună.
Tradiţia impune începerea festivităţilor cu o slujbă religioasă. Ulterior, tineri din Slovacia prezintă programe artistice, incluzând melodii tradiţionale.
“Sărbătoarea Cartofului” nu s-ar putea derula fără faimoasele plăcinte din cartofi, numite “podlesniak” şi “tocna” sau fără Balul Cartofului, cu alte cuvinte încă o scuză pentru cei tineri – şi nu numai – să danseze.
Cartoful nu este sărbătorit din întâmplare în această regiune a ţării. În Şinteu sunt cultivate cu cartofi aproximativ 200 de hectare de teren, iar, potrivit organizatorilor evenimentului, gustul acestor cartofi este uşor de recunoscut, în comparaţie cu al celor din alte zone.
De altfel, zona Şinteu este propice dezvoltărilor culturilor de cartofi, lucru ce a şi inspirat sărbătoarea. Aceasta s-a desfăşurat pentru prima dată în 1996, în urma unei inţiative a preşedintelui de atunci al organizaţiei locale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, Ştefan Calamar.
Ideea i-a venit după ce a observat că, în alte localităţi din Bihor, existau diverse baluri, cum ar fi cel al usturoiului sau cel al strugurilor. Fiind reprezentativ atât pentru Şinteu, cât şi pentru slovaci, s-a ales cartoful.
Dacă vă este teamă că o vizită în timpul “Sărbătorii Cartofului” ar putea însemna să vă îngrăşaţi câteva kilograme, nu este cazul. Şinteu este aşezată în estul judeţului Bihor, la o altitudine de 750 de metri, pe Muntele Şes, prin urmare puteţi face oricând o drumeţie ca să vă menţineţi forma fizică. Din comună mai fac parte şi satele Valea Târnei, Huta Voievozi şi Socet.