Măsuratul oilor, Moceriș, Caraș-Severin
Conservarea celer mai autentice obiceiuri obiceiurilor de primăvară „Măsuratul oilor”.
În zonele montane ale Banatului și nunumai, zilele dinaintea sărbătorii de Sfântu Gheorghe, sunt dedicate începutului sezonului pastoral, primei mulsori a turmei de oi. Măsuratul oilor constă propriu zis în măsurarea cantităţii de lapte pe care o dau oile în această perioadă şi care se raportează fiecarui propietar de turmă, această cantitate va fi etalonul din care va rezulta cantitatea de brânză pe care o vor lua de la stână, până a sfârşitul perioadei de păscut. Conform obiceiului, oile sunt trecute prin strungă şi fiecare proprietar îşi mulge miorele. După ce toate oile au fost mulse, se trece la ,,măsurat”, adică la cântăritul laptelui, cu instrumente speciale, folosite de săteni de sute de ani.
După ce se încheie măsuratul, se pune masa, care este formată din pâine, răchie, bere şi papricaş de miel cu varză acră, se mai cântă, se mai râde, după care păcurarii îşi iau bundele de lână, boatele din lemn de alun, îşi strigă câinii şi au pornit cu oile la păscut după iarbă grasă şi proaspătă de primăvară, iar băciţa trece la făcutul caşului şi al urdei, fiindcă timpul nu stă pe loc.
Organizatori: Consiliul județean Caraş-Severin, Primăria Lăpuşnicu Mare.